Friday 20 July 2012

cara buat potato smashed ala kepsi

kalo makan kepsi..cnth: dinner plate la kan..mesti ngan ayam tu ada skali kentang putar..dan kentang putar mmg my peberet! sedap! tp kalo makan kat cna mmg xpuas..jadik kalo sapa yang rasa cam nak puaskan nafsu makan tu dan bnyk masa terluang..duet plak xbpa nak berkepuk2..meh la kita try sama2..hee~
tp xdak la sebijik cam kfc..haha

neh tok 2 orang..kalo rasa sorang pon mampu perabeh..ok ja.. :D

BAHAN-BAHAN
- 5 bijik ubi kentang
- butter..kalo pakai butter yg 4segi tu amek half (1/2) ja
- 1/2 cawan tepung jagung --> bancuh ngan air
- 1 kiub ayam..
- secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah (kalo nak pedas..kalo xnak xletak pon xpa)

CARA BUAT

untuk smashed potato
- rebus sampai betul2 empuk dan lembut (lebey kurang 20 minit-->30 minit) kemudian lenyekkan
- kalo yang suka pedas tu leh lah masokkan lada 
- pastu wat bentuk bolat..nak wat petak pon bleh.. depend


untuk gravy (kuah)
-cairkan butter atas api sederhana..
- lepas cair masokkan bancuhan tepung jagung..kacau dan trus kacau
- cam tadi gak..kalo nak pedas..silalah masokkan sedikit lada
- lepas kaler dia dah perang sket..masukkan kiub ayam..and kacau sampai mendidih

siap! hidangkan smashed potato ngan gravy..

silalah kalo nak cuba..hehe gambar xyah letak g lah..sbb skrg bln puasa..leh bayangkan bentuk dia cam kentang putar kfc..yummies!

No comments:

Post a Comment