Wednesday 19 December 2012

makanan kedai

okeyh..nak kongsi sket..pengalaman..bkn pengalaman aku..neh pengalaman org lain..my besfren..

dia ckp satu arie tu dia g lah order mkn kat satu kedai neh..biasa lah kan org bujang..rajin masak..xrajin tapau kedai ja..kedai neh membe dia yg syorkan..kononnya sedap..and time tu dia and sorang kwn dia yg g skali tu lepak la kat tmpt duduk yg blakang sambil dgn sabarnya tunggu nasik goreng depa order siap..mata masing2 dok usha si tukang masak...sbb port depa lepak tu bleh direct nmpk tingkahlaku situkang masak yang tengah giat menggoreng. tetiba mata depa neh terpaku tgk..sbb tukang masak tu pecahkan telur..dan masokkn dlm mknn yg dia tgh goreng tu..ada darah..yuck! korang penah x tgk telur yg ada darah? slalunya telur ayam kampung..sbb ayam tu eram dlm proses nak jadik anak tu lah ada darah terbentuk dlm telur tu..dan telur yg dalam proses penghasilan anak tu lah yg situkang masak kurang adab tu guna..aku yg dengaq neh pon dah rasa ada cecair merangkak-rangkak kuaq dari kerongkong..mmg membe aku neh tergamam la masa tu..maybe tukang masak tu xperasan..tp tu bkn excuse! mknn tu bkn yg depa punya..bla sampai yg turn nasik goreng depa..mmg sepenuh perhatian la depa bg kat tukang masak tu..dan telur yg diguna mmg xdak kesan darah..tp mmg xselera dah la nak mkn..peristiwa tu melayang2 dalam minda..

dan aku..bertekad lps neh nak rajinkan diri memasak..kalo nak kata xnak mkn lansung kat kedai tu mcm tipu plak kan..haha tp kebersihan akan lebih diberi perhatian lps neh..

dan wahai tukang masak sekalian..pliss jagalah kebersihan anda dan segala jenis makanan yg anda sediakan..jagalah keberkatan keuntungan yg anda dpt..


No comments:

Post a Comment